Khamis, 11 Ogos 2011

Sinar Harian :: Suara Cakna Anda


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Sumber Asal Berita :-

Sinar Harian :: Suara Cakna Anda


Syarikat muflis, tauke tetap mewah

Posted: 10 Aug 2011 05:00 PM PDT

Macam mana seronok pun hendak menyambut Aidilfitri, mesti ada berita sedih. Seperti yang dilaporkan media minggu lalu, kira-kira seratus orang pelajar dari Semenanjung kecewa untuk menjadi juruterbang profesional.

Bagaikan peserta yang gagal dalam program realiti TV, 'Akademi Fantasia', pelajar-pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berkenaan terpaksa mengheret beg untuk pulang ke rumah, tanpa sebarang diploma.

Mereka tidak dapat meneruskan kursus idaman di sebuah akademi latihan penerbangan di negeri Sarawak. Bukan kerana mereka gagal dalam mana-mana ujian, tetapi kerana pusat latihan tersebut tidak dapat meneruskan operasi.

Pihak pengurusan syarikat memberitahu mereka kekeringan dana, dan tidak berupaya lagi untuk mengendalikan latihan penerbangan yang kosnya terlalu tinggi. Maka pelajar-pelajar berkenaan diminta kemas beg.

Mudah sahaja pihak syarikat meminta pelajar supaya pulang. Memanglah, bagi syarikat senang sahaja. Duit tidak ada, tutup kedai, dan suruh sahaja pelajar balik kampung, habis cerita.

Tetapi, bagi pelajar keadaan tidak semudah itu. Ini lebih dari sekadar lipat baju, masuk dalam beg, dan naik pesawat untuk pulang. Ini melibatkan perasaan, cita-cita dan masa hadapan. Dengan keputusan cemerlang dalam SPM – ada juga pelajar STPM – mereka sebenarnya layak, malah sesetengahnya sudah mendapat tawaran untuk menyambung pelajaran di institusi pengajian tinggi (IPT).

Mereka menolak tawaran ke IPTA/IPTS semata-mata ingin mencapai cita-cita tinggi di awan, untuk menjadi juruterbang. Iklan mengenai sekolah penerbangan tersebut yang diuar-uarkan, meyakinkan pelajar untuk satu kerjaya berprestij, gaji lumayan, terbang ke seluruh dunia.

Bayangkan betapa kecewanya remaja tersebut, apabila separuh jalan kursus terpaksa dihentikan. Perasaan mereka tertekan, semangat terus merudum, keyakinan diri terus hilang. Bagi mereka masa depan menjadi tidak menentu.

Lebih menderita lagi ialah ibu bapa. Ini bukan lagi soal anak-anak mereka tidak dapat mencapai cita-cita. Ini soal duit. Semua pelajar telah membayar RM250,000 tiap seorang untuk mengikuti di akademi tersebut.

Bagi ibu bapa yang berduit mereka mampu membiayai sendiri kos yang tinggi itu. Bagi yang kurang mampu, mereka membuat pinjaman dari institusi kewangan dan mana-mana agensi yang menawarkan pinjaman pendidikan.

Mereka tidak teragak-agak untuk melabur RM suku juta – boleh beli rumah teres dua tingkat! – demi kebahagiaan masa depan anak-anak. Tambahan pula tidak ada apa yang hendak diragukan sebab pusat latihan tersebut mendapat pengiktirafan dari Kementerian Pengajian Tinggi, juga disahkan oleh Jabatan Penerbangan Awam.

Tetapi sekarang pelaburan suku juta itu hancur berkecai. Mereka yang membuat pinjaman, terasa amat perit untuk membayar balik. Tiap-tiap bulan terpaksa menyediakan beribu ringgit untuk melangsaikan hutang. Ada yang tidak cukup menampung keperluan keluarga sebab gaji dihabiskan untuk membayar hutang.

Bayangkan betapanya pedihnya kehidupan sebab terpaksa membayar hutang untuk sesuatu yang telah menjadi debu. Kalau tidak bayar, surat saman akan datang, silap-silap gaya boleh diisytiharkan muflis.

Kini ibu bapa terlibat tidak tahu di mana hendak mendapat pertolongan. Baik pihak kementerian, jabatan juga pihak yang memberi pinjaman, masing-masing hanya menyatakan simpati. Tetapi simpati, walaupun dengan wajah paling sedih, tidak dapat membantu menyelesaikan kehilangan RM suku juta.

Sekiranya seratus pelajar telah membayar RM250,000 seorang, bayangkan berapa banyak wang yang dipungut oleh pihak syarikat yang mengendalikan kursus penerbangan tersebut? Tentu sekali jumlahnya RM juta-juta-juta.

Syarikat mungkin muflis, tetapi apakah tuan punya syarikat betul-betul muflis? Apakah dia naik kereta buruk, atau ada banyak kereta mewah? Apakah dia tinggal di rumah teres, atau di banglo mewah? Periksa juga jam tangan yang dipakai, kasut, cermin mata, dan lain-lain aksesori.

Kalau dia pun muflis dan dalam keadaan serba daif, kita patut sekali simpati. Tetapi biasanya dalam kes di tempat kita, syarikat sahaja muflis, pemilik syarikat masih kaya raya, hidup mewah dan boleh lagi makan angin luar negara.

Orang kaya tetap kaya, walaupun muflis. Orang miskin juga yang akhirnya masuk angin keluar asap. Siapa yang hendak membela mereka?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Bazar Ramadan dulu dan kini

Posted: 10 Aug 2011 05:00 PM PDT

Kata orang bukan mudah untuk lupakan kenangan lama. Lazimnya kenangan itu menjadi sesuatu yang penting dalam kehidupan seseorang. Namun tidak semua mahu kita kekalkan dalam kotak fikiran kerana ia mungkin mengganggu ketenteraman jiwa dan kehidupan. Bagi saya kedatangan Ramadan ini, kenangan mengusik jiwa ialah tatkala berjinak-jinak dengan dunia perniagaan. Ketika menjadi usahawan kecil itu tidak pula menyangka ia akan mempengaruhi hidup saya di kemudian hari.

Waktu itu saya masih di bangku sekolah dan Ramadan memberi kelebihan dalam usia ini kerana orang tua kita tidak sekeras pada bulan-bulan biasa. Bersama rakan sekampung, kami membuat keputusan menjual ketul ais di tepi jalan dekat rumah kami, berhampiran bandar Teluk Intan.

Modalnya tidak banyak, dari wang simpanan pemberian ayah sebagai perbelanjaan persekolahan setiap hari. Ais yang dijual dibeli dari sebuah kilang ais di bandar ini manakala habuk ais kami ambil dari kilang kayu berdekatan.

Habuk papan itu kami angkut dengan basikal sambil diperhatikan seekor anjing milik kilang berkenaan. Pada waktu moodnya bagus, pengawal kilang biarkan habuk-habuk itu diangkut keluar manakala ada hari-hari di mana kebenaran dibatalkan. Anjing yang garang bukanlah mendatangkan ketakutan ketika itu, tetapi khuatir jika jaga kilang melarang habuk ais diangkut dan ada kala kami dikenakan bayaran.

Sebelah petang selesai sekolah, kami membuat walkabout ke segenap kediaman untuk ambil pesanan. Nama pemesan dan jumlah ketulan ais dikehendaki kami catat pada buku 555.

Kontrak kami dengan pelanggan hanya di buat mengikut janji mulut dan jarang sekali mereka mungkir. Kalau hujan lebat, adalah satu dua batalkan pesanan.

Harga getah dan gaji penjawat kerajaan tidak seperti hari ini, justeru peti ais adalah barang mewah di luar kemampuan beli. Faktor inilah maka perniagaan kami dianggap sangat strategik. Ais saiz sebiji batu bata dijual 10 sen. Ada juga yang sekadar mahu 5 sen dan kami tentu teruja jika ada yang memesan 20 sen. Kami guna kertas surat khabar lama bungkus ais yang disalut habuk papan dan diikat dengan tali rafia.

Perniagaan kami mendapat sambutan walaupun bersaing dengan kedai kopi cina yang juga jual ais. Namun penduduk yang sudah kami kenali sejak kecil sering memberi sokongan. Hujung bulan menjelang Syawal, tabung ayam yang digunakan mengumpul keuntungan hasil jualan dipecah bagi membolehkan kami bahagikan keuntungan.

Barangkali saya bukan ditakdirkan menjadi tokoh korporat seperti Tony Fernandez atau Syed Mokhtar alBukhary, namun pengalaman itu membolehkan saya menulis mengenai dunia perniagaan dari kaca mata seorang budak sekolah. Hari ini sudah tidak ada lagi budak-budak menjual ais di tepi jalan. Sebaliknya bazar Ramadan muncul di mana-mana dengan penjualan berbagai juadah.

Khemah atau kanopi berbumbung tajam menjurus ke langit berwarna putih memberi imej kepada bazar. Ia dapat dilihat di mana-mana dan menjadi sinonim dengan tapak bazar. Dulu peniaga terpaksa memasang khemah sendiri seperti pasar malam menyebabkan keadaan tidak terurus. Bila hujan, bukan saja peniaga dan pelanggan kepayahan, makanan dan barang yang dijual juga rosak.

Bazar Ramadan sinonim dengan orang Melayu membuat persiapan menjelang masa berbuka, justeru jarang kita lihat orang bukan Melayu. Satu ketika dulu kalau pelanggan bukan Melayu berkunjung membeli satu dua juadah maka ia menjadi perkara luar biasa. Tapi kini di bandar-bandar besar, bazar Ramadan semakin mencerminkan masyarakat majmuk Malaysia dan seolah-olah membenarkan slogan dan konsep 1Malaysia. Sudah ada tanda-tanda orang bukan Melayu menerima bazar ini sebagai open food super market.

Tidak seperti zaman saya menjual ais, hari ini potensi perniagaan makanan adalah luas. Namun kita perlu mengorak langkah dan mengubah sikap serta ada visi ke hadapan. Tetapi jika perniagaan pada Ramadan ini hanyalah untuk mendapatkan duit perbelanjaan hari raya, maka potensi dan peluang ini akan mati setakat di situ.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.sinarharian.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Sinar Harian

Copyright 2010 All Rights Reserved