SH |
Posted: 25 Jul 2011 05:00 PM PDT Nasi kandar atas lantai
GEORGETOWN – Nasi kandar atas lantai, itulah realitinya yang berlaku ketika operasi pemeriksaan dijalankan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) di sebuah kedai nasi kandar di Lebuh Queen.
Daripada sumber yang diperoleh kedai nasi kandar berkenaan sememangnya menjadi tumpuan orang ramai. Malah ketika operasi dilakukan, pelanggan beratur panjang untuk mendapatkan lauk di kedai berkenaan. Keadaan di bahagian luar nampak biasa sahaja, tapi siapa tahu rupa-rupanya dua periuk nasi kandar diletakkan begitu sahaja di atas lantai, malah ada bahan mentah yang turut diletakkan di bawah saja. Tambahan lagi MPPP sudah mengeluarkan kompaun berikutan lantai restoran nasi kandar itu kotor kerana basah dan berminyak. Bukan itu sahaja, keadaan lantai di bahagian dapur juga kotor dan tidak bersih sepertimana di bahagian tempat duduk pelanggan. Ketika Bahagian Perlesenan MPPP membuat pemeriksaan di bahagian dapur didapati ada antara pekerja kedai nasi kandar sibuk membasuh bahagian tempat masak kerana bimbang dikompaun. Namun, kesalahan mereka masih lagi dapat dikesan apabila kuali dan periuk dibasuh di bahagian bawah dengan tidak menggunakan perangkap gris. Sedangkan singki yang dipasang dengan perangkap gris langsung tidak digunakan untuk membasuh peralatan memasak.
|
Posted: 25 Jul 2011 05:00 PM PDT Nasi kandar atas lantai
GEORGETOWN – Nasi kandar atas lantai, itulah realitinya yang berlaku ketika operasi pemeriksaan dijalankan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) di sebuah kedai nasi kandar di Lebuh Queen.
Daripada sumber yang diperoleh kedai nasi kandar berkenaan sememangnya menjadi tumpuan orang ramai. Malah ketika operasi dilakukan, pelanggan beratur panjang untuk mendapatkan lauk di kedai berkenaan. Keadaan di bahagian luar nampak biasa sahaja, tapi siapa tahu rupa-rupanya dua periuk nasi kandar diletakkan begitu sahaja di atas lantai, malah ada bahan mentah yang turut diletakkan di bawah saja. Tambahan lagi MPPP sudah mengeluarkan kompaun berikutan lantai restoran nasi kandar itu kotor kerana basah dan berminyak. Bukan itu sahaja, keadaan lantai di bahagian dapur juga kotor dan tidak bersih sepertimana di bahagian tempat duduk pelanggan. Ketika Bahagian Perlesenan MPPP membuat pemeriksaan di bahagian dapur didapati ada antara pekerja kedai nasi kandar sibuk membasuh bahagian tempat masak kerana bimbang dikompaun. Namun, kesalahan mereka masih lagi dapat dikesan apabila kuali dan periuk dibasuh di bahagian bawah dengan tidak menggunakan perangkap gris. Sedangkan singki yang dipasang dengan perangkap gris langsung tidak digunakan untuk membasuh peralatan memasak.
|
You are subscribed to email updates from SH To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 ulasan:
Catat Ulasan